Vrijwel iedere professional binnen de financiële dienstverlening heeft dagelijks te maken met het werk van DNB. Veelal als een abstracte entiteit die hen spelregels oplegt, in sommige gevallen als gesprekspartner bij de controle daarvan. DNB biedt nu een kijkje achter de schermen voor een selecte groep professionals tijdens een interactieve middag over actuele thema’s.

Heb je je altijd al afgevraagd hoe het werk van de toezichthouder eruit ziet vanuit haar gezichtspunt? Ga je graag eens in discussie over de optimale balans tussen regels en risico’s? Of ben je benieuwd naar hoe de inzet van technologie helpt bij het bestrijden van witwaspraktijken? Dan is dit je kans.

Opzet programma
Aan de hand van vijf actuele maatschappelijke dilemma’s maak je kennis met de diverse divisies van DNB. In een kleinschalige setting presenteren vijf inleiders, allen werkzaam bij DNB, elk apart een actualiteit/dilemma. Daarna is er ruimte voor overleg en discussie. Er zijn drie ronden van elk een half uur. Je kiest zelf welke thema’s je het meest interessant vindt. Na afloop is er mogelijkheid voor napraten tijdens een gezellige borrel.

Datum: donderdag 7 maart 2019
16:00 – 16:30 | Ontvangst
16:30 – 18:15 | Welkomstwoord, presentatieronden en discussie
18:15 – 19:00 | Plenaire afronding & social drinks

Locatie: DNB, Westeinde 1, 1017 ZN Amsterdam

Thematiek & achtergrond
Maatschappelijke dilemma’s die op het programma staan zijn bijvoorbeeld deze:

Wie controleert het zelflerende algoritme?
“We zien een sterke uitbreiding van het gebruik van technologie bij financiële instellingen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van data en nieuwe technieken in de bedrijfsvoering. En het eind is nog lang niet in zicht. Wat betekent dit nu voor ons als toezichthouder? Wat zien we gebeuren in de markt? Hoe kijken we naar een thema als datahuishouding? En als kredietverlening straks wordt afgehandeld door (zelflerende) algoritmes, ben je dan als bank nog in control?” Tom van Veen, afdelingshoofd toezicht OSBE (On-site en bancaire expertise), neemt je mee in zijn dagelijkse praktijk.

DNB in een dynamische verzekeringssector?
De verzekeringsmarkt is volop in beweging. Onder andere de lage rentestand, technologische ontwikkelingen maar ook druk op kosten zetten aan tot strategische heroriëntaties met fusies en overnames als mogelijk gevolg. Hoe beoordeelt de toezichthouder of een strategie duurzaam houdbaar is? Of een fusie/overname prudentieel verantwoord? Roel Ploegmakers, afdelingshoofd toezicht verzekeraars, gaat graag het gesprek met je aan over de onderliggende afwegingen.

Grensoverschrijdende pensioenuitvoering: hoe houd je toezicht in het buitenland?
Zou DNB strenger moeten toezien op Nederlandse pensioenregelingen die naar het buitenland gaan omdat we het anders niet goed meer kunnen controleren? Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Waarom zitten alle cross-border pensioenfondsen dan in België of Luxemburg en niet in Nederland? Jan Nierop, toezichthouder specialist voor kleine pensioeninstellingen, licht toe en nodigt je uit je mening te geven.

Op vergelijkbare wijze presenteren collega’s je hun prikkelende cases. Voorafgaand aan de sessie ontvang je alle informatie hierover, zodat je daaruit een keuze kan maken.

Details
Het aantal plaatsen is beperkt. Toewijzing geschiedt op basis van volgorde van aanmelding en een streven naar een afgewogen deelnemersveld. Aanmelding en registratie verlopen via XpertDesk. Deze kennissessie is kosteloos. De sessie zal worden aangevraagd voor 2 PE-punten (AG, NBA, VRC, RB, VBA, CFA).


Aanmelding

    Voor verdere vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Reinier Roosen via reinier@xpertdesk.nl of +31 6 53 68 95 85.