Vrijwel iedere professional binnen de financiële dienstverlening heeft dagelijks te maken met het werk van DNB. Veelal als een abstracte entiteit die hen spelregels oplegt, in sommige gevallen als gesprekspartner bij de controle daarvan. DNB biedt nu een kijkje achter de schermen voor een selecte groep professionals tijdens een interactieve middag over actuele thema’s.

Ben je nieuwsgierig naar het werk van de toezichthouder vanuit haar gezichtspunt? Heb je je altijd al afgevraagd hoe het er op de werkvloer van DNB aan toe gaat? Ga je graag eens in discussie over de optimale balans tussen regels en risico’s? Of ben je benieuwd naar hoe de inzet van technologie helpt bij het bestrijden van witwaspraktijken? Dan is dit je kans.

Opzet programma
Aan de hand van vijf actuele maatschappelijke dilemma’s maak je kennis met de diverse divisies van DNB. In een kleinschalige setting presenteren vijf inleiders, allen werkzaam bij DNB, elk apart een actualiteit/dilemma. Daarna is er ruimte voor overleg en discussie. Er zijn drie ronden van elk een half uur. Je kiest zelf welke thema’s je het meest interessant vindt. Na afloop is er mogelijkheid voor napraten tijdens een gezellige borrel.

Datum: donderdag 14 november 2019
16:00 – 16:30 | Ontvangst
16:30 – 18:15 | Welkomstwoord, presentatieronden en discussie
18:15 – 19:00 | Plenaire afronding & social drinks

Locatie: DNB, Westeinde 1, 1017 ZN Amsterdam

Thematiek & achtergrond
Maatschappelijke dilemma’s die op het programma staan zijn bijvoorbeeld deze:

Hoe beoordeel je of een strategie duurzaam houdbaar is?
De verzekeringsmarkt is volop in beweging. Onder andere de lage rentestand, technologische ontwikkelingen maar ook druk op kosten zetten aan tot strategische heroriëntaties met fusies en overnames als mogelijk gevolg. Hoe beoordeelt de toezichthouder of een strategie duurzaam houdbaar is? Of een fusie/overname prudentieel verantwoord? Floris Kloosterman, Toezichthouder Verzekeraars, gaat graag het gesprek met je aan over de onderliggende afwegingen.

Hoe ziet de toezichthouder van de toekomst eruit?
Efficiëntere data analyse tools, digitale processen, goed opgeleide medewerkers en gestructureerde dialoog én samenwerking met de sector is nodig om ook in de toekomst een goede toezichthouder op de financiële sector te zijn. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat we meer en beter gebruik maken van de data die er is over instellingen? En hoe zorgen we ervoor dat we optimaal gebruik maken van de bestaande en nieuwe technologie? Kunnen we financiële sector eigenlijk wel bijhouden in deze ontwikkeling? En wat vraagt het van de veranderkracht van DNB om deze transitie te realiseren? Sander van Wesemael, Programma Manager bij het Chief Innovation Office Toezicht vertelt je over de digitale ambitie van DNB toezicht en is benieuwd naar jouw kijk op de innovatie van toezicht.

Artificial Intelligence: kan je een model vertrouwen dat je niet begrijpt?
In de financiële sector worden veel modellen gebruikt. Maar deze zijn lang niet altijd even succesvol. Door artificial intelligence kunnen modellen in potentie beter werken, maar zijn ze slechter te begrijpen. Vinden we dat acceptabel? Hoe ga je om met deze trade-off tussen begrip en resultaat? En stel dat je nieuwe complexe modellen accepteert op basis van AI, hoe kan je dan zonder het model volledig te doorgronden toch comfort of vertrouwen hebben in het correct functioneren van het model? Joost van der Burgt, Beleidsmedewerker bij Divisie Toezicht Beleid, neemt je mee in zijn dagelijkse praktijk en gaat graag de discussie aan over het discussion paper dat hij schreef over een verantwoord gebruik van AI in de financiële sector.

Toezicht is nodig, maar vooral voor mijn buurman.
De financiële sector is het erover eens dat goed toezicht in het algemeen noodzakelijks is. Het toezichtkader geeft noodzakelijk vertrouwen om de sector te laten functioneren. Tegelijkertijd wordt het nut van diverse individuele maatregelen betwist en wordt gewezen naar de buurman. Welk toezicht is in het belang van partijen zelf? Voegt het iets toe voor polishouders? Hoe laat je dit zien? En wat mag goed toezicht eigenlijk kosten? Miguel van den Heuvel, toezichthouder op verzekeraars, gaat graag het open gesprek met je aan.

Grensoverschrijdende pensioenuitvoering: hoe houd je toezicht in het buitenland?
Zou DNB strenger moeten toezien op Nederlandse pensioenregelingen die naar het buitenland gaan omdat we het anders niet goed meer kunnen controleren? Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Waarom zitten alle cross-border pensioenfondsen dan in België of Luxemburg en niet in Nederland? Jan Nierop, toezichthouder specialist voor kleine pensioeninstellingen, licht toe en nodigt je uit je mening te geven.

Op vergelijkbare wijze presenteren collega’s je hun prikkelende cases. Voorafgaand aan de sessie ontvang je alle informatie hierover, zodat je daaruit een keuze kan maken.

Details
Het aantal plaatsen is beperkt. Toewijzing geschiedt op basis van volgorde van aanmelding en een streven naar een afgewogen deelnemersveld. Aanmelding en registratie verlopen via XpertDesk. Deze kennissessie is kosteloos. De sessie zal worden aangevraagd voor 2 PE-punten (AG, NBA, VRC, RB, VBA, CFA).


Aanmelding
Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Voor verdere vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Reinier Roosen via reinier@xpertdesk.nl of +31 6 53 68 95 85.